Gezond eten of supplementen: Houdt één appel per dag de dokter echt weg, of red je het met een pil?

Gepubliceerd op 31 januari 2021 om 16:48

Een pil innemen is gemakkelijker dan een appel eten, dus zullen we dan maar extra supplementen gaan innemen?

Luchtweg aandoeningen

Over het algemeen kan de kracht van de natuur niet in een pil worden gestopt. Studies hebben herhaaldelijk aangetoond dat bijvoorbeeld supplementen (gevuld met antioxidanten) geen gunstige effecten lijken te hebben op luchtweg- of allergische aandoeningen. Dit laat zien hoe belangrijk het eten is van volledige voeding, in plaats van te proberen vitaminen of extracten in pil vorm te nemen.

 

Onderzoek

De "Harvard Nurses' Health Study" ontdekte bijvoorbeeld, dat bij vrouwen met luchtwegklachten wanneer ze hoge hoeveelheden vitamine E binnen kregen (uit een notenrijk dieet), de luchtwegklachten bijna halveerden.

Daarentegen de vrouwen die vitamine E-supplementen slikten, reageerde helemaal niet.

Wie denk je dat het beter doet? Mensen met luchtwegklachten die 7 dagelijkse porties fruit en groenten aten? Of degenen die 3 porties fruit en groente en de rest in pil-vorm innamen? De pillen leken helemaal niet te helpen.

Verbeteringen in de longfunctie en bij astma controle waren pas zichtbaar nadat proefpersonen hun feitelijke groente- en fruitinname hadden verhoogd, wat sterk suggereert dat het eten van hele en onbewerkte voedingsmiddelen van groot belang is.

Onbewerkt eten

Door onze voedingsstoffen uit onbewerkt en heel voedsel te halen, kunnen we onze inname van schadelijke voedingsstoffen beïnvloeden. Zoals bijvoorbeeld dat van natrium, verzadigd vet en cholesterol. Maar we kunnen ook onze inname van bijna alle benodigde voedingsstoffen maximaliseren: bv. vitamine A, vitamine C, vitamine E, en de B-vitamines. Net als de mineralen magnesium, ijzer en kalium, en natuurlijk de vezels niet te vergeten.

 

Moderne leefstijl

Door onze moderne levensstijl, ontstaan er tekorten en die moeten worden verholpen. Vitamine B12 wordt bijvoorbeeld niet door planten gemaakt, het is gemaakt door microben die de aarde bedekken. Maar in de huidige maatschappij zuiveren we nu de watertoevoer om bacteriën te doden. We krijgen nu dus niet veel B12 meer binnen via ons gezuiverd water. Daarentegen zorgt gezuiverd water er ook voor dat bv. cholera veel minder voorkomt. Ook zijn wij mensen zo geëvolueerd om de vitamine D die we nodig hebben, uit zonlicht te halen. Maar de meesten mensen rennen niet meer bloot rond anno 2020.

Alle vitaminen en mineralen werken samen, lukraak vitaminen nemen kan ook juist voor tekorten zorgen! Onze voeding bevat vaak vitamines die elkaar versterken. Het is van belang bij het innemen van supplementen, om goed te kijken welke samenstellingen en andere beschikbare vitamines elkaar beïnvloeden én versterken.

Nieuwsgierig? Wil je persoonlijk advies of wil je naast een goede basis ook bepaalde klachten behandelen? Maak dan een afspraak met onze Orthomoleculair adviseur Stephan Huizer.


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.